Ràdio Horta-Guinardó oferirà un especial “Esvoranc del Carmel” el dia 25 de gener

*Reportatge “Esvoranc del Carmel” dijous a les 22:00h, en directe a la teva ràdio!

Han passat 13 anys des que un miler de veïns van haver de ser desallotjats de casa seva per l’esvoranc que es va obrir al sòl del Carmel. L’enfonsament de les obres del metro al barri, que va obligar a enderrocar tres edificis, va commocionar durant mesos la ciutat. La sacsejada va ser un enorme maldecap per al Govern tripartit i l’Ajuntament de Barcelona, i va culminar en una comissió d’investigació al Parlament en què es va qüestionar l’execució de l’obra pública a Catalunya i va sorgir el fantasma dels pagaments irregulars en els contractes públics. El conjunt de l’operació per mitigar els danys al barri va suposar un sobrecost de 78 milions d’euros per al projecte: 34 els va posar la Generalitat —va recuperar sis milions de les asseguradores— i 44 els contractistes —en van recuperar 18—. L’Administració, a més, va haver d’afrontar el pagament d’indemnitzacions de més de 10 milions d’euros als afectats.

Més d’una dècada després, 15.000 viatgers utilitzen cada dia la parada de metro Carmel, de la Linia 5. Les ferides estan tancades i no hi ha ganes de reobrir-les. Dijous, quan es compliran els 13 anys dels fets, no hi haurà actes de record. El barri ha tornat a la normalitat. I sobre l’esvoranc ara hi ha una plaça provisional a la qual ningú ha posat nom, però que tothom anomena el “parque del socavón”. Aquesta zona zero va aparèixer durant setmanes a tots els mitjans. Hi va anar, fins i tot, el llavors president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), la presentadora María Teresa Campos va instal·lar-hi el seu plató i diversos afectats van participar en horari de màxima audiència a Crónicas Marcianas.

Veïns, comerciants i periodistes van aprendre en poques setmanes què és el qüestionat mètode austríac de construcció de túnels o què és micropilotar un edifici, apuntalar-lo des del més profund. Una crisi que va provocar que alguns polítics, com el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, oferissin als veïns més del que reclamaven. “Vaig demanar en directe en una ràdio que les obres tinguessin 10 anys de garantia, però Maragall va dir ‘10, no; 15!”, recorda el president de l’associació de veïns. Després de reunions interminables, les 34 famílies (94 persones) els pisos de les quals van ser enderrocats van rebre un pis de protecció desqualificat, 70.000 euros per a mobiliari —als quals es van afegir 10.000 euros per persona a partir del segon membre familiar— i 30.000 euros per afectat per danys morals. Altres 1.184 veïns es van acollir a un altre conveni pel qual van cobrar 10.000 euros per danys morals i van rebre garanties sobre els seus immobles.

Ràdio Horta-Guinardó oferirà un reportatge especial el dijous 25 de gener a les 22.00 h, just quan fa 13 anys de l’esvoranc del Carmel a causa de les obres del metro, i perquè els veïns sàpiguen la realitat dels fets, hem recuperat àudios d’arxiu i els volem compartir amb tots vostès.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here