Els veïns denuncien restes d’amiant al Parc dels Tres Turons

Les cases del Turó de la Rovira. DAVID ROMERO

Si bé l’objectiu de l’última proposta de l’Ajuntament de Barcelona era consolidar el Parc dels Tres Turons sembla que la situació segueix intacta. Durant els darrers mesos s’ha tractat d’establir més plantejaments per tal de revertir la situació, puix que els ja coneguts “Búnkers del Carmel” són gairebé un emblema de la ciutat i un lloc de parada obligatòria pels turistes. Amb aquesta proposta, fins ara inacabada, es pretenia millorar l’entorn, mitjançant la implantació de camins asfaltats o un museu d’història, els quals seran possibles gràcies a una millora significativa dels accessos als parcs. No obstant això, gran part de l’enuig d’aquestes protestes han sigut provocades pel procés d’expropiació dels habitatges més propers als “Búnkers del Carmel”.

La incompleta remodelació del Parc dels Tres turons ha provocat maldecaps als barris d’Horta i Gràcia, gran part dels veïns de la zona han manifestat el seu malestar i al·leguen la falta de seguretat a la nit, a més del consum i la venda de begudes alcohòliques. Aparentment, tot i que sense gaire esperança per part dels residents del barri, l’Ajuntament de Barcelona ha reconegut que des del 2010 no s’ha avançat amb el ritme suficient que estava previst. Sembla doncs, que el “gran espai verd de referència, ben connectat amb el seu entorn immediat i amb el conjunt de la ciutat” haurà d’esperar.

César Robles, membre de la plataforma “Salvem els Tres Turons” ens explica, que és va reunir el passat dilluns dia 11 amb els extreballadors de l’empresa Macosa-Alstom, una companyia de fabricació de trens i manteniment de la xarxa del Metro de Barcelona, la qual ha patit 37 morts, l’últim el passat dijous a causa de l’amiant present. Aquests extreballadors estan assesorant legalment als treballadors de Macosa, els quals no eren conscients, fins ara, de la perillositat d’aquest material. La plataforma “Salvems els Tres Turons” també ha decidit denunciar a Faus, l’empresa que executa les canalitzacions del terreny, per posar en perill la seguretat dels seus treballadors. Els extreballadors de Macosa-Alstom protestant per l’existència d’amiant.

Segons Robles “s’han trobat restes d’uralita a les cases situades a les proximitats del Parc dels Tres Turons que contenen amiant”. L’amiant existent provè dels assentaments de barraques que es van fer durant la postguerra, i l’única manera de fer-lo desaparèixer és mitjançant el confinament, tal i com es fa amb les deixalles radioactives de la indústria nuclear. La plataforma “Salvem els Tres Turons” ha interposat una denúncia a FAUS a l’oficina d’inspecció al treball, ja que té constància de què l’amiant és present al parc.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here