Pla de Barris contra les desigualtats

Reunió de l'alcaldessa Ada Colau amb els grups impulsors del Pla de Barris al Consell de Cent

Aquest dijous 3 de maig els grups impulsors del Pla de Barris es van reunir amb l’alcaldessa Ada Colau. La reunió va tindre lloc al Consell de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, que va canviar la seva distribució per a semblar-se més a un Consell de Barri, més proper.

El Pla de Barris és un dels projectes més ambiciosos de l’actual mandat de Barcelona en Comú, que pretén acabar amb les desigualtats entre els diferents barris de Barcelona, com va dir l’alcaldessa Colau volen trencar la diferència entre la Barcelona rica i la Barcelona pobre.

El projecte compta amb un pressupost de 150 milions d’euros, repartits en 10 plans diferents que afecten 16 barris de Barcelona amb els indicadors més baixos. Entre aquests es troben Sant Genís dels Agudells i la Teixonera del districte d’Horta-Guinardó que comparteixen un Pla de Barris.

Les actuacions se centren en 4 àmbits diferents:

  • Àmbit dels Drets Socials: destinat a propulsar accions i projectes relacionats amb l’atenció social, com programes destinats a millorar la vida de gent gran; a l’equitat de gènere o a actuacions de salut pública.
  • Àmbit de l’Educació: destinat a projectes educatius dels nens i joves dels barris. Com pot ser la futura construcció d’una escola bressol a la Teixonera o el projecte d’orquestra del barri ja en marxa.
  • Àmbit de l’Activitat Econòmica: destinat a fomentar el comerç de la zona i a la formació professional dels veïns del barri que ho necessitin.
  • Àmbit d’Ecologia Urbana: Possiblement l’àmbit amb més intervencions proposades, es tracta de rehabilitar i reformar els espais dels barris, per fer-los més accessibles. En aquest àmbit trobem les reformes del carrer Lledoner a Sant Genís o l’inici de la construcció d’unes escales mecàniques a la Teixonera.

La idea és que els veïns participin activament en el plantejament dels projectes i que els revisin a través de la creació d’aquests grups impulsors, encara que és una feina difícil i algunes propostes del Pla de Barris han estat criticades pels mateixos veïns.

A més, durant la reunió va haver-hi diverses crítiques al govern, ja que troben que el Pla de Barris és insuficient per acabar amb els problemes que pateixen aquests barris que han estat oblidats durant molts anys per l’Ajuntament. També es queixen de què no es podran dur a terme les propostes més importants, que s’emporten gran part del pressupost, ja que els processos s’estan allargant molt i només queda un any perquè acabi l’actual mandat i per tant no es podran dur a terme. El mateix president de l’Associació de Veïns de la Teixonera (AVV), Luis Cairell va recriminar que a la Teixonera encara no s’havia fet res.

Els veïns també temen que un cop es finalitzi el Pla de Barris tots els projectes que s’han iniciat es cancel·lin i tornin a estar en la mateixa situació que abans. Però tam

bé hi ha una part dels veïns que creu que s’està fent una bona feina i que estan contents que s’inverteixi en el seu barri, que cal anar a poc a poc aconseguint les coses.

Per finalitzar la reunió l’alcaldessa Ada Colau va voler remarcar tres coses: que són conscients que queda molta feina per fer i que són autocrítics en aquest aspecte; que és la funció dels veïns ser crítics amb els polítics; però que alhora reconeguin el mèrit de les coses que els veïns han aconseguit ells mateixos amb la seva lluita.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here