Vicenç Bailón: “És important que el mercat torni a ser el locomotor del comerç del barri”

VICENÇ BAIRON (PRESIDENT MERCAT HORTA).

L’any 1886 va començar la història del mercat d’Horta amb la instal·lació de 26 paradetes a la plaça Eivissa. Tal com es coneix actualment el mercat es va inaugurar l’any 1951. El mercat ha estat al llarg d’aquests anys un punt d’unió de tots els comerços del barri. El comerç a Horta està plenament integrat en la vida sociocultural del barri. El president del mercat d’Horta, Vicenç Bailón, ens parla sobre la història i l’activitat d’aquest mercat.

El mercat d’Horta es va inaugurar el 1951, tot i que el concepte de mercat i la seva història va començar el 1886. Que ens pot explicar del mercat?

Dels seus inicis, personalment ja sóc la tercera generació. Abans que jo van estar la meva àvia i la meva mare que ja tenien parada en el mercat vell a la plaça Eivissa. Del traspàs d’aquell mercat al qual ara coneixem puc explicar poc, ja que jo encara no havia nascut. Però actualment ens trobem que és un mercat amb força afluència de públic.

Creu que aquesta forma de mercat amb l’aparició de les grans superfícies ha notat que hagi baixat el nombre de clients?

Doncs si, és evident que hi ha una pèrdua de clients en el que són els mercats, sobretot amb els remodelats. Sabem que hi ha sobre uns 23 mercats a Barcelona i és una manera de tornar a donar-li vida al mercat. I és important que el mercat torni a ser el locomotor del comerç del barri. Perquè dic això, ja que ho dic perquè els mercats que no tenim operador comercial, encara que no ens agradi no donem una altra oferta que la que donàvem abans, com per exemple l’any 51, i el que la gent vol és noves ofertes. És cert que també estem mirant de començar a fer vendes per internet, ens estem movent per tot arreu, però si cal que en algun moment parlem de la reforma d’aquest mercat.

Es parla que Horta-Guinardó és el districte amb menys inversions de tot Barcelona. Creu que això afecta el mercat?

Jo crec que en l’àmbit de districte no, perquè qui porta els despeses del mercat és l’Institut Municipal de Mercat.

El mercat ha estat un punt d’unió de tots els comerços del barri. Actualment segueix sent-lo?

Ha estat un punt d’unió amb les associacions del barri. Avui dia ja no, hem decidit en l’àmbit de junta sortir de l’associació Cor d’Horta de la que formàvem part. Des de principi d’aquest any hem decidit agafar un altre camí, no dic que sigui millor o pitjor camí, però sí que és diferent. També intentarem tornar a dinamitzar el mercat.

Parlava del Cor d’Horta, com és la seva relació amb aquesta entitat (entre el mercat i el Cor d’Horta)?

La nostra relació (en l’àmbit comercial) és zero. Però no que sigui zero vol dir que hàgem de posar-li traves, ni ells a nosaltres. Sinó que el que hem de fer és agafar dos camins diferents i treballar cadascú per un comerç cadascú des del seu àmbit d’Horta.

Es parla que el comerç està plenament integrat a la vida sociocultural del barri. El mercat dóna vida al barri?

Clar que dóna vida. Participem amb algunes entitats com per exemple per al Nadal, tenim servei a domicili, entre altres coses.

Que podem trobar al mercat?

Encara es pot trobar de tot, tenim representats a tots els sectors. També és cert que tenim alguna parada tancada.

Que és el que més destacaries del mercat?

Doncs encara destacaria la professionalitat dels concessionaris d’aquest mercat, gent que entén molt el que està venent i el que està fent per a tots els clients del barri.

Quants anys porta de president del mercat? A l’inici d’aquesta entrevista parlava que abans de vostè, la seva família ja tenia parada. Li ve de família?

L’any 1992 vaig entrar com a vicepresident on vaig estar així durant quatre anys. Després vaig passar a ser president en funcions. Respecte a la segona pregunta, al principi no tenia la intenció de dedicar-me al mercat, ja que estava estudiant una carrera però en posar-se malalta la meva mare, doncs vaig començar a col·laborar aquí en el mercat i amb el temps vaig acabar deixant els estudis.

Ja per acabar, que és per a vostè el mercat? 

És una part molt important per a la meva vida.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here