El Tren de SÚMATE passa per Ràdio Horta-Guinardó

L'entitat pro-indepentista han presentat la seva nova cançó El Tren i han parlat sobre l'actualitat política a Catalunya i Espanya

La Mar i l'Ana de SÚMATE amb David Romero i Sergi Martínez de RHG. SÚMATE

SÚMATE, entitat sense ànim de lucre creada el 2013 que té com a objectiu promoure el vot independentista a Catalunya entre la comunitat castellanoparlant va visitar els estudis de Ràdio Horta-Guinardó la setmana passada.

En la visita, van presentar la seva nova cançó El Tren. La lletra de la cançó ha estat realitzada per Ana Hinojosa i la música composta per Mar Navarro, totes dues dins de l’entitat de SÚMATE.  Tant l’Ana com la Mar van venir a la ràdio per explicar que el perquè de la creació de la cançó. Creien que “era una bona idea aportar una cançó en castellà a l’independentisme, i que a més expressa els sentiments i el procés en el viatge que van realitzar els nostres pares i avis.”

La cançó va acompanyada d’un vídeo que van considerar que “donaria més força a la lletra ja que va relacionada amb totes les imatges”, també van afegir que “moltes de les persones que l’han visionat s’han sentit identificades perquè els nostres familiars van fer aquest viatge en el tren.”

L’Ana va explicar el significat que hi ha darrere la cançó, la qual “vol expressar la Catalunya pont, vol expressar la vital importància del sector castellanoparlant a Catalunya. Una Catalunya que és plural i diversa.” La Mar va afegir que “Catalunya és la casa de tots, que dóna cabuda a persones de diferents orígens.”

El Tren, en definitiva, “parla de futur, parla d’esperances i parla d’il·lusió”, així ho resumia a grans trets Ana Hinojosa, lletrista i cantant.

També en l’entrevista  informal, que va tenir lloc a l’estudi de la ràdio, es va parlar sobre l’actualitat política de Catalunya i Espanya. Un tema candent i que dóna molt del que discutir i debatre. SÚMATE explicava que “el millor per Catalunya és la República”, ja que creuen que de rebot, “serà bo per Espanya perquè obligarà als espanyols a exigir als seus polítics el respecte que es mereixen, ser tractats com a ciutadans i no com a súbdits.” Consideren, alhora, que “El Gobierno espanyol no ha volgut diàleg en cap moment. Hauria de haver un diàleg que no s’està donant, sobretot democràtic i pacífic.”

També pensen que “l’Estat espanyol  segueix amb  la mateixa línia des de fa segles. En comptes de respectar Catalunya, respectar la seva singularitat, la seva llengua, la seva cultura doncs s’han dedicat a espoliar-la, a ningunejar-la, a maltractar-la. Ells segueixen amb la seva política de supèrbia. I Europa i la resta del món estan veient com són realment.”

Quan se les va preguntar per les detencions d’integrants dels CdR, totes dues estaven d’acord en què “L’estratègia de detenir a persones de carrer, és una estratègia per a sembrar la por”. I més, quan “el CdR és un moviment pacífic, el moviment de base, ciutadans de base.”

En definitiva, a SÚMATE intenten explicar “l’arrel, d’on sorgeix tot això, tot aquest impuls”. I estan tenint bons resultats ja que “cada vegada cop són més persones que s’identifiquen amb el perfil de SÚMATE, i no només de fora de Catalunya sinó de gent que porta tota la vida vivint a Catalunya”.

L’últim que se’ls hi va preguntar va ser un consell per aquella persona que té encara dubte la seva resposta va ser: “La República es construirà amb tota la societat catalana que és diversa i plural. I li diríem aquell català que es desanima, que no se angoixi, que és un camí llarg i que estem tots junts “. La Mar va afegir que “això i que pugin a El Tren i que seguim tots per aquest camí”.

Com diuen a SÚMATE: “No importa el origen sino el destino”.

Si vols escoltar l’entrevista sencera ho pots fer a través del nostre Podcast, disponible a la mateixa pàgina web.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here