“El cementiri d’Horta” d’Andrés Paredes Úbeda

Foto: Andrés Paredes Úbeda (Autor de l'exposició)
Foto: Andrés Paredes Úbeda (Autor de l'exposició)

El Centre Cívic Matas i Ramis acull del 21 de març al 9 d’abril l’exposició “El cementiri d’Horta” d’Andrés Paredes Úbeda, un apassionat del passat, que li agrada explorar, conèixer i divulgar cada història a través de la fotografia.

El cementiri d’Horta va ser inaugurat l’any 1867, és molt petit però, allotja un important patrimoni històric i artístic poc conegut. Horta va ser un municipi independent fins a 1904, data en què va ser agregat a Barcelona. L’exposició vol mostrar i posar en valor una part d’aquesta herència de l’antic poble de Sant Joan de Horta. A Ràdio Horta – Guinardó hem pogut parlar amb el propi Andrés Paredes Úbeda per conèixer més aquesta exposició i la seva trajectòria.

  1. Des del 21 de març al 9 d’abril en el Centre Civic Matas i Ramis es mostra una exposició fotografica sobre el cementiri d’horta. Que podem veure en aquesta exposició?

Podem veure una sèrie de fotografies de molts detalls i escultures del recinte amb la intenció de donar a conèixer aquest espai poc conegut que s’ha de protegir; encara hi ha gent que se sorprèn quan dius que en Horta tenim un cementiri històric.

2. Perquè el cementiri d’horta?

L’exposició té la finalitat de posar en valor el patrimoni històric i arquitectònic del cementiri. El cementiri d’Horta és pràcticament un petit museu a l’aíre lliure desconegut. El recinte s’inaugura l’any 1867. Per tant, un recorregut per l’interior ens porta a fer un viatge de més de 150 anys d’història.

  1. Aquesta exposició que és gratuita coincideix amb Setmana Santa. Creus que això pot ajudar a tenir més públic?

Des de divendres a dilluns Matas i Ramis, estarà tancat, no hi haurà oportunitat d’entrar a la sala i això restarà uns dies d’exposició. Un bon dia per fer la visita serà el dimecres dia 4 d’abril, a les 19 hores farem un xerrada.

  1. Que és el que més destacaries de la exposició?

El missatge que em transmeten persones que després de veure l’exposició em diuen que els interessa fer una visita al cementiri. Cal fugir d’aquest rebuig generalment negatiu, que es forma per endavant. És molt diferent anar a un cementiri a acomiadar un ésser estimat que anar a un cementiri per conèixer obres escultòriques i monuments funeraris que des del punt de vista artístic tenen un valor incalculable.

  1. És la primera exposició que fas? Amb quina et quedaries?

No, ja porto unes quantes. Per posar una mostra: EUSS (Escola Universitària Salesiana de Sarrià), Cafeteria l`Oracle (Horta), Galeria Moraima (conjunta), Fundació SETBA (plaça Reial) aquesta exposició de fotografies conjunta amb els companys de l’associació Caçadors d’Hermes, abans de la publicació del nostre llibre “la Barcelona d’Hermes”

  1. El proper 4 d’abril fas una xerrada en que consistirà?

Montserrat Oliva Andrés (graduada en Història de l`Art, especialitzada en art funerari català) i jo, farem una xerrada sobre l’art als cementiris catalans, on s’inclou el cementiri d’Horta.

  1. Quant fa que et dediques a la fotografia i com et vas adonar que aquesta era la teva passió?

La meva afició ve associada al descobriment del déu mitològic Hermes (Mercuri) en els edificis i escultures de la nostra ciutat. Una càmera era una eina necessària per inventariar amb imatges la seva nombrosa presència. D’això fa molts anys. Malauradament aquelles primeres fotografies fetes amb una càmera analògica de rodet s’han perdut.

  1. Què ha de tenir un bon fotògraf?

No hi ha una regla, uns diran que dominar la tècnica, d’altres que transmetre sensacions, depèn que entenem per “bon fotògraf”. Amb l’arribada de les càmeres digitals s’obre un món a l’abast de persones que mai s’havien interessat per la fotografia. Tots tenim a l’abast de la mà les eines per fer bones fotos però particularment, penso que importa molt la mirada particular en el moment de plasmar en una imatge el que tenim davant dels nostres ulls.

  1. Veus diferències entre la fotografia actual i la d’abans?

La facilitat i la manera de capturar els nostres records i moments. Ara pots portar la càmera en una butxaca, abans necessitaves un equip, en general, car i pesat. Ara no cal esperar el revelat, es pot veure la imatge a l’instant. Però, quan mires una fotografia antiga no es pot evitar aquesta sensació que la imatge ens transmet una màgia especial que atreu i fascina.

  1. Que és el que més t’agrada fotografiar?

La meva passió és fotografiar i divulgar l’art funerari perquè sigui reconegut com un patrimoni que cal valorar i protegir. A més d’ampliar el meu inventari de simbologia d’Hermes (Mercuri), tant a la ciutat de Barcelona com allà per on tinc oportunitat de viatjar.

  1. A part de fotografiar, veiem que també escrius. Ets coautor del llibre “La Barcelona d’Hermes”. Que destaques d’aquest llibre, que és el que més t’agrada escriure i com va venir també aquesta passió per l’escriptura?

La Barcelona d`Hermes, és un llibre que es pot llegir en una butaca però al mateix temps et convida a caminar i veure Barcelona d’una manera diferent i descobrir coses en aquells llocs pels que has passat centenars de vegades. Cada capítol conté un itinerari que pots fer seguint un ordre o independentment. Segons avances en la lectura coneixeràs molts esdeveniments interessants, històries, anècdotes, curiositats que et sorprendran.

Sóc apassionat del passat, m’agrada explorar, conèixer i divulgar cada història a través de la fotografia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here